Naukowe artykuły oraz informacje

Dlaczego warto wybierać ekologiczną żywność?

1 587

Zdrowe żywienie leży na sercu każdemu. Jednak co innego teoria, a co innego praktyka. W rezultacie spożywa się mnóstwo przetworzonej żywności, zawierającej konserwanty, antybiotyki, czy stymulatory wzrostu. To wszystko odbija się niestety na zdrowiu. Warto zatem dowiedzieć się, dlaczego wybór ekologicznej żywności jest najbardziej słuszny i najlepiej kupować ją w sklepie ze zdrową żywnością?

Kwestie etyczne mają znaczenie

Pierwszym argumentem, który przemawia do osób wrażliwych są kwestie etyczne. Dotyczy to zwłaszcza hodowli zwierząt. Trudno przypuszczać, by mleko, gdzie krowa podłączona jest do aparatury do udoju przez większość czasu było w pełni wartościowe. W rolnictwie ekologicznym krowa ma do dyspozycji przynajmniej 1 ha pastwiska, na którym może przebywać codzienne. Dodatkowo żywiona jest paszą certyfikowaną bez żadnych wzmacniaczy czy antybiotyków. Zwierząt w takim przetwórstwie jest kilkanaście w związku z tym również warunki bytowe są nieporównywalne w stosunku do konwencjonalnych przetwórstw mleczarskich. To tylko jeden z wielu przykładów ukazujących znaczące różnice. To samo tyczy się choćby hodowli kur niosek na wolnym wybiegu, która jest nieporównywalna do masowej hodowli klatkowej.

Ekologiczne znaczy zdrowsze

Jeśli kwestie etyczne nie mają aż takiego znaczenia, to trzeba spojrzeć na fakty, a one w wielu badaniach wyraźnie pokazują, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od tej masowo produkowanej. Posiada więcej witamin oraz mikro i makroelementów. Dążenie do masowej produkcji, a także stosowanie środków ochrony roślin powoduje, że są to produkty mało wartościowe, jeśli chodzi o dostarczane do organizmu substancje odżywcze. Dlatego warto sięgać po certyfikowane produkty, które można kupić w ekologicznym sklepie internetowym. Nie od dziś wiadomo, że suszone owoce są niezwykle zdrowe, jednak wielu producentów dodaje do nich środki konserwujące, a także dodatkowe środki słodzące. Stąd warto sięgać po te z oznaczeniem żywności ekologicznej, które posiadają stosowne certyfikaty spełniania norm w zakresie produkcji ekologicznej.

W zgodzie z naturalnym środowiskiem

Istotne znaczenie ma sposób wytwarzania żywności ekologicznej, regulowany przepisami prawnymi i dyrektywami Unii Europejskiej. Przede wszystkim grunty, na których rośnie żywność ekologiczna nie mogły być pryskane żadną chemią przynajmniej w przeciągu ostatnich trzech lat. Nie można stosować chemicznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków w przypadku hodowli zwierząt. Produkcja ekologicznej żywności nie przyczynia się zatem do degradacji środowiska naturalnego. Tylko takie produkty znajdują się w ekologicznym sklepie internetowym, dlatego to zawsze dobry wybór.

Żywność nie modyfikowana genetycznie – mniejsze ryzyko zachorowań na nowotwory

Żywność bez GMO to hasło, które wiele osób słyszało jeszcze kilka lat temu, kiedy odbywały się protesty dotyczące regulacji pozwalających na wprowadzenia takiej żywności do obiegu na europejskim rynku. Wiele badań wskazuje, że stosowanie stymulatorów wzrostu i sztuczna ingerencja w naturalną wegetację prowadzi do powstania żywności, w której więcej jest chemii niż natury. W związku z tym jej spożywanie może prowadzić do mutacji komórek i rozwoju groźnych nowotworów. Również stosowanie oprysków chemicznych jest niezwykle groźne. Żywność, która nie jest produkowana na masową skalę mimo, iż jest droższa zdecydowanie bardziej się opłaca, ze względu na walory zdrowotne i nie zakłócanie naturalnego rytmu wegetacyjnego. Dzięki temu również suplementy diety wytworzone na bazie produktów ekologicznych mogą być bardziej skuteczne.

Mimo, iż zakupy w sklepie ze zdrową żywnością nie prowadzą do oszczędności, to jednak na zdrowiu swoim i własnej rodziny nie warto oszczędzać. Dlatego wybór certyfikowanych produktów spożywczych z najlepszych ekologicznych upraw jest najlepszym możliwym wyjściem. Szeroki wybór produktów pozwala wybrać odpowiednie dla określonych preferencji żywieniowych i w pełni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze, zarówno białko, węglowodany, witaminy i tłuszcze, jak i mikroskładniki.

Zostaw odpowiedź