Naukowe artykuły oraz informacje

Kilka słów o nutrigenomice

608

nutrigenomikaUparcie twierdzimy, że dokładnie wiemy co wrzucamy do naszego żołądka. To samo się tyczy przekonania, że wiemy co jest zdrowe a co nie. Zatem warto zapoznać się z nauką, która bada właściwości produktów, które przedostają się do naszego układu pokarmowego.
Nutrigenomika jest nauką, która bada wpływ poszczególnych produktów żywnościowych na nasz organizm, który może warunkować między innymi występowanie stanu zdrowia oraz choroby. Głównym celem jest tutaj opracowanie diety, która ma na celu doprowadzenie do organizmu wszystkich składników budulcowych oraz odżywczych.
Poznanie genomu pozwala nam ocenić co tak naprawdę dzieje się w naszym organizmie i jakie procesy w nim zachodzą. Część ludzi nie trawi białka, czyli laktozy i wtedy trzeba dla nich układać specjalne jadłospisy, które w sobie nie zawierają białka. Tak samo może być w przypadku osób, które mają alergię na orzechy. Wtedy najlepiej unikać produktów, które zawierają śladowe ilości orzechów. Najczęściej jest o tym mała informacja na opakowaniu, a przynajmniej powinna być.
Nutrigenomika bazuje na wpływie składników żywności na nasze geny i na nasze zdrowie. Mówi także o tym jaki wpływ może mieć dieta na rozwój chorób „cywilizacyjnych”. Do grupy tych chorób należą między innymi otyłość, cukrzyca czy nowotwory.
W dużej mierze są spowodowane interakcjami pomiędzy genami i czynnikami środowiskowymi. Zmienność genetyczna znacznie utrudnia diagnozowanie i leczenie wielu chorób. To, co jednej osobie pomoże, drugiej może bardzo zaszkodzić. Każdy człowiek jest inny i warto o tym pamiętać układając indywidualną dietę dla każdego człowieka.
Modyfikowanie białek histonowych ma wpływ na transkrypcję określonych genów, wpływając na strukturę chromatyny. Taka modyfikacja polega na acetylacji, metylacji i fosforylacji w którym chromatyna przyjmuje postać rozproszoną. Takie zjawisko obserwuje się przy metylacji DNA. DNA, które uległo metylacji w konkretnych regionach promotorowych prowadzi do wyciszenia transkrypcji.
Składniki diety nie tylko mają wpływ na ekspresję genów – receptory jądrowe, szlaki sygnałowe, naprawa DNA, czy też metabolizm lipidów. Mechanizmy te również są od nich częściowo zależne. Ich wpływ jest przedmiotem wielu badań, co owocuje częstymi odkryciami dotyczącymi wspomnianych zjawisk i możliwości ich kontroli.
Nutrigenomika jest składnikiem nauki interdyscyplinarnej, która w dużej mierze obejmuje genetykę, żywienie molekularne, biologię molekularną, farmakogenomikę, medycynę molekularną i bioinformatykę.
Nutrigenomika i jej aplikacyjny charakter jest uzależniony przede wszystkim od rozwoju narzędzi bioinformatycznych, umożliwiających analizę i prezentację licznych, powiązanych ze sobą danych biologicznych, generowanych w ramach prowadzonych prac badawczych. Takie narzędzia są wykorzystywane do identyfikacji nowych genów, białek, badania mechanizmu choroby, a także interakcji gen-składnik pożywienia. W przyszłości w dużej mierze może pojawić się dużo więcej zagrożeń związanych z pożywieniem, które mogą nawet prowadzić do powstawania komórek rakowych. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego powinniśmy uważać na to co jemy, aby w przyszłości nie mieć nie tylko problemu z powstaniem komórek rakowych, ale także nie nabawić się jednej z chorób cywilizacyjnych, które są dziś dość powszechnym zjawiskiem.

Zostaw odpowiedź