Naukowe artykuły oraz informacje

Szerokie zastosowanie drożdży.

783

Drożdże są to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Zwykle żyją i rozwijają się na podłożach zawierających w cukry proste. Są organizmami przeprowadzających fermentację alkoholową, zwykle bez obecności tlenu. Istnieje wiele odmian drożdży posiadających różne właściwości i wchodzących w reakcje chemiczne w różnych warunkach. Najpopularniejsze stały się jednak drożdże winne, piwne, piekarnicze i kefirowe. Wszystkie z nich są ogólnodostępne i wykorzystywane powszechnie w produkcji spożywczej. Drożdże są również coraz częściej wykorzystywane w medycynie i kosmetyce.

Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się je głównie w dziedzinie piekarniczej. Drożdże dzięki swym właściwościom spulchniającym wykorzystywane są do produkcji pieczywa, ciast i deserów. Dzięki nim produkty są smaczniejsze i na dłużej świeże. Nie potrzebują dodatkowych środków konserwujących i spulchniających. Zastosowanie drożdży ma również szeroki zasięg w przemyśle gorzelniczym, piwowarskim i winiarskim. Dzięki wykorzystaniu drożdży do procesu fermentacji alkoholowej produkowane trunki posiadają lepsze właściwości smakowe, aromatyczne i dłuższy termin przydatności do spożycia. W produkcji produktów mleczarskich wykorzystywane są drożdże kefirowe, które mają na celu zapewnienie prawidłowego przeprowadzenia procesów technologicznych podczas produkcji mleka, jogurtów, serów i kefirów. Tylko prawidłowa fermentacja może zapewnić im naturalną świeżość i trwałość na długi czas.

Medycyna również wykorzystuje szerokie właściwości drożdży w produkcji leków i walce z trudnymi schorzeniami. Najczęściej zastosowanie drożdży występuje w przypadku chorób neurologicznych dotyczących osób w podeszłym wieku. Znajdują zastosowanie w walce z takimi chorobami jak Alzhaimer, Parkinson. Popularne stają się również szczepionki tworzone na bazie drożdży mające działania przeciw nowotworowe. Są bezpieczną i skuteczną metodą leczenia nowotworów we wczesnym stadium. Produkowane są także liczne suplementy diety, które dzięki składnikom drożdży działają kojąco na układ nerwowy oraz wspomagają leczenie schorzeń skóry.

Szerokie zastosowanie drożdży nie omija również takiej dziedziny jak kosmetologia. Od dawna wykorzystywane są właściwości lecznicze i łagodzące drożdży. Pomagają głównie w leczeniu stanów po oparzeniach, hemoroidów, rozstępów i obrzęków skórnych. Stały się przełomem w leczeniu zmian trądzikowych. Wpływają również pozytywnie na kondycję włosów i paznokci. Wzmacniają je i stymulują do wzrostu.

Wymienione powyżej przykłady wskazują na to jak wielkie jest zastosowanie drożdży. Nie są to jednak jedyne dziedziny życia oraz sposoby na wykorzystanie wszystkich właściwości drożdży. Są to jedynie najczęściej dostrzegane i najpopularniejsze metody wykorzystania drożdży. Dawniej wykorzystywane były głównie w przemyśle piekarniczym i gorzelniczym. Obecnie coraz większe znaczenie odgrywają w medycynie i kosmetyce. Zyskują coraz większą popularność oraz zainteresowanie.

Zostaw odpowiedź