Naukowe artykuły oraz informacje

Czym jest GMO?

9

Rozwój nauki i nowych technologii pozwala na coraz to nowsze i szersze ingerowanie w świat naturalny. Właśnie ten problem dotyczy GMO. Obecnie temat GMO powinien być bliski każdemu człowiekowi. Choć wielu z nas nie jest świadomych, to właściwie niemal każdego dnia stykamy się z roślinami, żywnością lub zwierzętami modyfikowanymi genetycznie. Warto więc wiedzieć czym jest GMO.

GMO to nic innego jak genetycznie modyfikowany organizm. Jest to organizm, który w swojej informacji genetycznej posiada geny pochodzące z innego organizmu. Wszystko to dzięki prężnie rozwijającej się inżynierii genetycznej. Cały proces modyfikacji genetycznej w uproszczeniu polega na wprowadzeniu do danego organizmu genu pobranego z innego organizmu odpowiadającego za daną cechę, lub usunięcie z pierwotnego organizmu jakiegoś genu zmieniając tym samym właściwości organizmu. Jest to skomplikowany proces, który jednak staje się coraz powszechniejszy w uprawie roślin i hodowli zwierząt. Pozwala to na stworzenie nowych gatunków roślin i zwierząt lub zmienienie ich podstawowych właściwości.

W przypadku roślin modyfikacja genetyczna ma głównie na celu poprawienie odporności roślin i owoców na czynniki zewnętrzne, nadanie innego smaku lub wyglądu. Często też żywność modyfikowana przez dłuższy czas pozostaje świeża i ładna.

Jeśli chodzi o modyfikację organizmów zwierzęcych modyfikacja genetyczna zwykle mam na celu poprawienie szybkości wzrostu organizmu, uodpornienia go na choroby lub wzmocnienie niektórych funkcji, np. poprawienie mleczności u krów.

Wszystkie przedstawione modyfikacje GMO wydają się pozytywne. Ulepszają i wzmacniają produkowaną żywność. Niestety nie zdajemy sobie sprawy z tego jak groźne konsekwencje takie ingerencje genetyczne mogą wywołać dla ludzi.

Modyfikacje nie są bowiem groźne dla organizmów poddawanych temu procesowi, lecz głównie dla ludzi, którzy są ich późniejszymi konsumentami. GMO zostało rozpowszechnione dopiero kilka lat temu. Obecnie nadal trwają badania na temat skutków spożywania pożywienia pochodzącego z GMO. Trudno w tym momencie jednoznacznie wskazać czy jest to pozytywne czy negatywne rozwiązanie.

Obecnie wskazuje się, że żywność genetycznie modyfikowana może mieć jednak szkodliwe skutki dla ludzkiego organizmu. Wskazuje się, że nadmierne spożywanie takiej żywności może być przyczyną wielu schorzeń. Kontrowersyjne stają się wyniki badań, z których wynika, że zwierzęta karmione żywnością GMO są podatniejsze na choroby, szybciej się starzeją oraz mają znacznie ograniczoną płodność. Wszystkie te negatywne czynniki mogą mieć wpływ również na ludzi.

Trudno jednak w tym momencie określić jakie naprawdę skutki wywołuje żywność GMO. Będzie to możliwe do zaobserwowania po wielu latach, lub może dopiero w następnych pokoleniach. Wtedy jednak może być już za późno na odwrócenie zapoczątkowanych zmian genetycznych.

Obecnie żywność modyfikowana genetycznie jest dostępna w każdym sklepie. Trudno więc jej uniknąć. Kusi nas swoim pięknym wyglądem, dłuższą trwałością.

Zostaw odpowiedź